Kostka miętowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lekkie ciasto bez pieczenia w sam raz na letnia porę.

  • 50 min

Składniki:

  • 44 duże herbatniki
    300 ml śmietany kremówki
    200 g białego sera
    1 serek mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    garść listków mięty
    około 1 kg świeżych pokrojonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe

Kostka miętowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną blaszkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek mascarpone, twaróg oraz drobno posiekaną miętę. Żelatynę rozpuszczamy, wlewamy do masy śmietanowo-serowej. Na blaszkę wykładamy warstwę herbatników, następnie masę śmietanowo-serową, połowę pokrojonych truskawek, drugą warstwę herbatników, drugą część truskawek, zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Całość wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy