Kostka piernikowa z colą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Orzeźwiający deser podbije serce każdego łasucha.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5jaj
    1szkl cukru
    0,5szkl mąki pszennej
    1budyń waniliowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1galaretka o smaku coli
    0,5l kremówki 30%

    Dodatkowo:
    Pierniki nasączone w alkoholu
    2galaretki o smaku coli

Kostka piernikowa z colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą, piec 30min w 170C.
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuścić w 0,5szkl gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno dodać stężałą galaretkę. Zmiksuj. Wylej na biszkopt.
  • 3. Pierniki nasączone w alkoholu poukładać na masie i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800ml gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy