Kotleciki a`laKebab z rodzynkami i pikantnym sosem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kotleciki w stylu arabskim stworzą bazę do kebaba, podanego z pikantnym cynamonowym sosem i plackami lawasz, które podbiją nie jedno serce :)

  • 35 min

Składniki:

  • 300 gramów mielonej wołowiny
    1 łyżka bułki tartej
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu , soli i pieprzu
    ½ łyżeczki cuminu
    1 łyżka rodzynek
    2 łyżki pokrojonej pietruszki
    Sos:
    250 ml jogurtu
    ½ łyżeczki cynamonu i cuminu
    Dodatki
    Sałata
    Ogórek
    Pomidor
    Cebula

Kotleciki a`lakebab z rodzynkami i pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mięso mielone z przyprawami, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą. Mieszamy. Do masy dodajemy namoczone w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dokładamy do masy, całość starannie mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy z masy mięsnej kotleciki na kształt kiełbasek lub okrągłe kotleciki. Smażmy na rozgrzanej patelni od 4-8 minut z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia mięsa. Sos przygotowujemy łącząc cynamon i cumin z jogurtem. Lawasz podajemy z kebabami, sosem i warzywami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy