Ten przepis to mój kolejny pomysł na smaczne wykorzystanie ugotowanego mięsa z rosołu. Kotleciki są bardzo łatwe do przygotowania a przy tym bardzo dobre, idealne jako dodatek do niedzielnego obiadu :)
35 min
Składniki:
Składniki na 16 kotlecików (takich jak na zdjęciu):
½ kg ugotowanego w rosole fileta z kurczaka (lub inne drobiowe mięso z rosołu)
1 duża ugotowana marchewka
30 g słonecznika
20 g rukoli
50 g sera feta
1 mała cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz czarny mielony
kilka kropel soku z limonki (jeśli mamy)
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
Kotleciki drobiowe z rukolą, słonecznikiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy.
2.Słonecznik prażymy na suchej patelni.
3.Rukolę miksujemy w blenderze, dodajemy prażony słonecznik, blendujemy.
4.Następnie dodajemy filet z kurczaka, marchewkę, fetę i sok z limonki i wszystko blendujemy (możemy to zrobić partiami w zależności od tego jaki mamy sprzęt blenderujący;)).
5.Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
6.Następnie przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki bułki tartej, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Komentarze