Kotleciki drobiowe z rukolą, słonecznikiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ten przepis to mój kolejny pomysł na smaczne wykorzystanie ugotowanego mięsa z rosołu. Kotleciki są bardzo łatwe do przygotowania a przy tym bardzo dobre, idealne jako dodatek do niedzielnego obiadu :)

  • 35 min

Składniki:


  • Składniki na 16 kotlecików (takich jak na zdjęciu):
    ½ kg ugotowanego w rosole fileta z kurczaka (lub inne drobiowe mięso z rosołu)
    1 duża ugotowana marchewka
    30 g słonecznika
    20 g rukoli
    50 g sera feta
    1 mała cebula
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz czarny mielony
    kilka kropel soku z limonki (jeśli mamy)
    bułka tarta do panierowania
    tłuszcz do smażenia

Kotleciki drobiowe z rukolą, słonecznikiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy.
  • 2. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • 3. Rukolę miksujemy w blenderze, dodajemy prażony słonecznik, blendujemy.
  • 4. Następnie dodajemy filet z kurczaka, marchewkę, fetę i sok z limonki i wszystko blendujemy (możemy to zrobić partiami w zależności od tego jaki mamy sprzęt blenderujący;)).
  • 5. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  • 6. Następnie przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki bułki tartej, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy