Kotleciki gryczane z boczniakami

0 (0 ocen)

Przepyszne kotleciki jarskie, z kaszy gryczanej i boczniaków, świetnie smakowały z sałatką warzywną w occie. Polecam na obiad lub kolację

Składniki:


  • 1 duża cebula
    300 g boczniaków
    100 g kaszy gryczanej
    4 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka oregano
    Sól i pieprz czarny do smaku
    Olej rzepakowy do smażenia

Kotleciki gryczane z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i ostudzić.
    Cebulę posiekać, wrzucić wraz z 1 łyżka oleju do rondla, zeszklić. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno grzyby. Smażyć 10 minut na małym ogniu. Ostudzić.

    Do miski wbić jajka, dodać mąkę. Zmiksować.

    Wsypać kaszę, dodać grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać.

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść łyżka niewielkie kotleciki, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    Podawać z surówką lub sałatką warzywną ze słoika.

Komentarze

Podobne przepisy