Przepyszne kotleciki jarskie, z kaszy gryczanej i boczniaków, świetnie smakowały z sałatką warzywną w occie. Polecam na obiad lub kolację
Składniki:
1 duża cebula
300 g boczniaków
100 g kaszy gryczanej
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
Sól i pieprz czarny do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki gryczane z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie i ostudzić.
Cebulę posiekać, wrzucić wraz z 1 łyżka oleju do rondla, zeszklić. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno grzyby. Smażyć 10 minut na małym ogniu. Ostudzić.
Do miski wbić jajka, dodać mąkę. Zmiksować.
Wsypać kaszę, dodać grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść łyżka niewielkie kotleciki, smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze