Kotleciki marchwiowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotleciki są świetnym sposobem na przemycenie marchwi do menu dla osób, które za tym warzywem nie przepadają.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 duże marchewki
    1 średniej wielkości cebula
    3 jaja
    ok. 3/4 szklanki kaszy manny
    1-2 łyżki mąki pszennej
    natka z pietruszki lub selera ok. 2 łyżki
    bułka tarta
    przyprawy (sól, pieprz lub wg. uznania)
    olej do smażenia

Kotleciki marchwiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor.
  • 3. Natkę z pietruszki posiekać.
  • 4. Do startej marchwi dodać jaja, smażoną cebulkę, natkę z pietruszki, mąkę i taką ilość kaszy manny aby konsystencja była taka, jak na kotlety mielone.
  • 5. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • 6. Masę marchwiową nabierać łyżką, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

Porady

Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku można dodać 1-2 ząbki czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy