Kotleciki są świetnym sposobem na przemycenie marchwi do menu dla osób, które za tym warzywem nie przepadają.
30 min
Składniki:
3 duże marchewki
1 średniej wielkości cebula
3 jaja
ok. 3/4 szklanki kaszy manny
1-2 łyżki mąki pszennej
natka z pietruszki lub selera ok. 2 łyżki
bułka tarta
przyprawy (sól, pieprz lub wg. uznania)
olej do smażenia
Kotleciki marchwiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor.
3.Natkę z pietruszki posiekać.
4.Do startej marchwi dodać jaja, smażoną cebulkę, natkę z pietruszki, mąkę i taką ilość kaszy manny aby konsystencja była taka, jak na kotlety mielone.
5.Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
6.Masę marchwiową nabierać łyżką, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Porady
Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku można dodać 1-2 ząbki czosnku.
Komentarze