60-70 dag mięsa (łopatki lub karczku)
pół główki młodej kapusty
1 woreczek ryżu
przyprawa do gołąbków bez zawijania
2 jajka
pół przecieru pomidorowego
sól, pieprz
przyprawa "kucharek"
olej
Kotleciki mielone z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kapustę pokroić w drobną kostkę, mięso zmielić. Do mięsa dodać przestudzony ryż, kapustę, przyprawę do gołąbków, jajka i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
2.Następnie kotleciki przełożyć do głębszego rondla lub patelni, podlać je wodą i dusić pod przykryciem. Następnie przygotować sos pomidorowy- przecier pomidorowy rozmieszać z około 0,5 l wody, dodać sól i pieprz, odrobinę przyprawy "kucharek" i podlać duszące się kotleciki. Gotować je na małym ogniu około 50-60 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę.
Komentarze