Kotleciki mielone z porem i cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokrojone w plastry dusimy na patelni bez tłuszczu , aż puszczą wodę. Wtedy solimy je i odparowujemy.
Potem miksujemy je i dodajemy do mięsa.Mięso solimy i pieprzymy do smaku.
Pora drobno kroimy wrzucamy na patelnię wraz z posiekanym czosnkiem, gałką muszkatołową , tymiankiem,i startą skórką z cytryny.
Patelnię stawiamy na wolnym ogniu , dodajemy odrobinę oliwy, sól i pieprz cytrynowy.
Podsmażamy ok. 7-10 minut często mieszając .
Po usmażeniu dodajemy natkę pietruszki. Studzimy.
Nabieramy porcje mięsa faszerujemy porem i formujemy kotleciki.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Porady
Jak masa mięsna jest za luźna dodaję bułkę tartą lub kaszkę manną.
Z tego samego przepisu robię pulpety.
Komentarze