Kotleciki o smaku gołąbków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zamiast tradycyjnych gołąbków można zrobić danie o ich smaku. Również bardzo dobre.

  • 40 min

Składniki:

  • Na kotlety:
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1/2 kg kapusty włoskiej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól, pieprz do smaku
    tarta bułka
    olej do smażenia
    Na sos:
    1/2 szklanki śmietany
    mały przecier pomidorowy
    1 łyżeczka mąki
    sól, pieprz do smaku

Kotleciki o smaku gołąbków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uformować kotleciki i obsmażyć. 1. Kapustę drobno pokroić, posolić i odstawić. Odcisnąć sok i wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną i jajkami, przyprawić. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • 2. Następnie kotlety podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Składniki sosu wymieszać, przyprawić i polać kotlety. Dusić jeszcze około 10 minut do miękkości kapusty. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Porady

Kotlety można też upiec w piekarniku. Trzeba wtedy do sosu dodać trochę wody, polać obsmażone kotlety i upiec.

Komentarze

Podobne przepisy