Kotleciki rybno-kalafiorowe z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Delikatne kotleciki z filetów rybnych i kalafiora pieczone w piekarniku. Doskonała alternatywa dla smażonej ryby.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 450 g mrożonych filetów z dorsza czarnego (z małą ilością lodu)
    1/2 średniego kalafiora
    3 łyżki posiekanego koperku
    4 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    sól
    pieprz cytrynowy
    bułka tarta do panierowania

Kotleciki rybno-kalafiorowe z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody i usuwamy ewentualne ości. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i obgotowujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy. Kalafiora i rybę mielimy w maszynce do mięsa.
  • 2. Do zmielonej masy dodajemy jajko, bułkę tartą i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Formujemy nieduże kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni 20 minut i jeszcze 10 minut z włączona funkcją grilla, aby kotleciki się przyrumieniły. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Kalafiora można ugotować w kuchence mikrofalowej: różyczki kalafiora układamy w szklanej lub plastikowej miseczce i przykrywamy podziurkowaną folią spożywczą. Podgrzewamy 3 minuty przy mocy 600W. Odstawiamy na kilka minut, następnie odkrywamy i studzimy. Do przygotowania kotlecików można użyć filetów z innej ryby morskiej.

Komentarze

Podobne przepisy