Kotleciki z brokułu i kalafiora

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny zamiennik kotletów mięsnych. Początkowo można mieć minimalne problemy z ich usmażeniem, ale następnie porcje będą już na pewno idealnie wychodzić.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół kalafiora
    Pół brokułu
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mąki
    1 łyżka kaszy manny
    1 jajko
    0,5 szklanki mleka
    Sól, pieprz
    Czosnek granulowany
    Olej

Kotleciki z brokułu i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuł oczyścić, umyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z kaszką, bułką tartą, mąką i szczypiorkiem. Jajka połączyć z mlekiem, dodać do pozostałych składników, wymieszać, doprawić do smaku. Z powstałej masy nabierać łyżką , na patelni formować kotlecika i smażyć na rozgrzanym oleju, jak racuchy, z obu stron do zrumienienia.

    Kotleciki najlepiej smakują z dipem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy