Kotleciki z jajek z domowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.8 jajek ugotowanych na twardo wystudzić i zmielić w maszynce o drobnych oczkach. Bułkę tartą zalać 2 łyżkami wody i wymieszać (powstanie gęsta masa). Do zmielonych jajek dodać bułkę, całe jajka, pokrojoną natkę pietruszki i przyprawić. Masę zostawić na minimum 10 . Z masy formować kotleciki i smażyć w dość dużej ilości oleju.
Na sos
Czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobną kosteczkę. Chilli pokroić w drobną kosteczkę. Do słoika ok 0,5 l wlać śmietanę, majonez i keczupu dodać czosnek, chilli i przyprawiamy. Zawartość słoika energicznie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godz.
Porady
Kotleciki można podać z tłuczonymi ziemniaki ale smaczniejsze będą z marchewką z groszkiem lub warzywami.
Komentarze