Kotleciki z jajek z domowym sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

To szybki i prosty przepis zarówno na obiad jak i kolacje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 10 jaj
    3 łyżki bułki tartej
    Natką pietruszki
    Sól, pieprz

    Do sosu
    4 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    3 łyżki śmietany 12%
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki keczupu
    Sól, pieprz

Kotleciki z jajek z domowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki jajeczne 1. 8 jajek ugotowanych na twardo wystudzić i zmielić w maszynce o drobnych oczkach. Bułkę tartą zalać 2 łyżkami wody i wymieszać (powstanie gęsta masa). Do zmielonych jajek dodać bułkę, całe jajka, pokrojoną natkę pietruszki i przyprawić. Masę zostawić na minimum 10 . Z masy formować kotleciki i smażyć w dość dużej ilości oleju.

    Na sos
    Czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobną kosteczkę. Chilli pokroić w drobną kosteczkę. Do słoika ok 0,5 l wlać śmietanę, majonez i keczupu dodać czosnek, chilli i przyprawiamy. Zawartość słoika energicznie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godz.

Porady

Kotleciki można podać z tłuczonymi ziemniaki ale smaczniejsze będą z marchewką z groszkiem lub warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy