Kotleciki z kaszy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybkie,niedrogie i zdrowe.

  • 10 min

Składniki:

  • Woreczek kaszy jęczmiennej
    1 czerwona cebula
    pół pora
    marchewka
    ząbek czosnku
    mały pęczek natki pietruszki(lub innej zieleniny)
    jeden serek kanapkowy śmietankowy
    1 jajko
    3-4 łyżki tartej bułki + do oprószenia kotletów
    pieprz,przyprawa uniwersalna
    olej

Kotleciki z kaszy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu,gorącą wyjąć z woreczka,dodać do smaku przyprawę uniwersalną,pieprz,wsypać posiekaną natkę,wymieszać i ostudzić.Cebulę i por posiekać,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,czosnek wycisnąć praską-warzywa udusić na łyżce oleju i odrobinie wody do miękkości. Ostudzoną kaszę wymieszać z warzywami,wbić jajko,dodać serek i bułkę tartą,wyrobić masę,mokrymi rękami formować kotleciki i otaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano.

Porady

Kotlety podawać na ciepło z surówką,polane ketchupem.Ponieważ masa jest dość rzadka, najlepiej kotleciki mocno przysmażyć na silnym ogniu aby się szybko ścięły,delikatnie obrócić łopatką i dosmażyć z drugiej strony. Można też dodać do masy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy