Kotleciki z młodych warzyw

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne kotleciki, można podawać do mięsa lub jako samodzielne danie obiadowe.

  • Łatwy

Składniki:

  • - młoda marchewka: 3 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - młody por: 1 sztuka
    - Natka pietruszki lub szczypiorek: 1 pęczek
    - Płatki owsiane lub bułka tarta: 3 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - ser ricotta: 3 łyżki
    - papryka słodka w proszku: 1 szczypta
    - cebula: 1 sztuka
    - majonez: 1 łyżka

Kotleciki z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki 1. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do osolonej wody i gotujemy chwilę, aż będą miękkie. Odcedzamy i przekładamy do miski, mieszamy razem z serem, przyprawami, posiekanym szczypiorkiem bądź pietruszką, drobno pokrojoną cebulą i płatkami lub bułką tartą. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w płatkach lub bułce.

    Smażymy na rozgrzanym oleju.

    Zamiast płatków owsianych lub bułki można użyć płatków kukurydzianych.

Komentarze

Podobne przepisy