Kotleciki z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy i mielimy. Doprawiamy według uznania. Dodajemy 1 jajko, 3-4 łyżki bułki tartej i dokładnie wyrabiamy. Formujemy płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Kotleciki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem tak aby zakrył kotleciki. Wsypujemy mieszankę grzybową oraz 25 dkg podsmażonych pieczarek. Dusimy wszystko razem ok. 10 min. 3 łyżki mąki zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i dolewamy do mięsa (wcześniej można je na chwilę wyjąć- tak jest łatwiej zagęścić sosik). Do zagęszczonego sosu wkładamy ponownie mięso i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowe
Porady
Do kotlecików możemy dodać praktycznie każde ulubione grzyby
Komentarze