Kotleciki z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne i odpowiednie na różne okazje

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 70 dkg mięsa u mnie z filet z indyka
    1 jajko
    25 dkg pieczarek
    3 łyżki mieszanki z suszonymi grzybami
    3 łyżki mąki
    Bulion drobiowy

Kotleciki z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy i mielimy. Doprawiamy według uznania. Dodajemy 1 jajko, 3-4 łyżki bułki tartej i dokładnie wyrabiamy. Formujemy płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Kotleciki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem tak aby zakrył kotleciki. Wsypujemy mieszankę grzybową oraz 25 dkg podsmażonych pieczarek. Dusimy wszystko razem ok. 10 min. 3 łyżki mąki zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i dolewamy do mięsa (wcześniej można je na chwilę wyjąć- tak jest łatwiej zagęścić sosik). Do zagęszczonego sosu wkładamy ponownie mięso i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowe

Porady

Do kotlecików możemy dodać praktycznie każde ulubione grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kopytka z sosem grzybowym