Kotleciki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 22 lata, lubię spędzać wolny czas w kuchni, a gotowanie sprawia mi przyjemność. Staram się gotować zdrowo i smacznie. Kotleciki są pożywne i tanie, a ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków
    2 małe cebule
    ser żółty
    olej do smażenia
    2 jajka
    mąka (tyle, by masa nie była zbyt sucha, a kotleciki dało się łatwo formować)

Kotleciki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
    Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki starannie ugniatamy na gładką masę bez grudek, dodajemy mąkę, jajka, cebulę i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, lekko spłaszczamy.
  • Kotleciki ziemniaczane 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy na małym ogniu na jasnozłoty kolor. W trakcie smażenia kładziemy na wierzch każdego kotlecika dużą ilość sera żółtego. Smażymy, aż ser zacznie się topić. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Kotleciki możemy podać z duszonymi warzywami, np. z mrożonki.

Porady

● Kotleciki można podać z sosem pieczarkowym i surówką. Doskonale też smakują z mięsem, a w wersji na szybko– z jajkiem sadzonym. ● Do masy ziemniaczanej można dodać posiekany koperek i rozgnieciony ząbek czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy