Kotleciki ziemniaczano-dyniowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Kotleciki ziemniaczano-dyniowe

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - ok. 200 g dyni,
    - 3 ugotowane ziemniaki,
    - sól, pieprz,
    - ok. 2 łyżki mąki + do obtoczenia,
    Dip:
    - 2 łyżki majonezu,
    - 1 łyżka śmietany,
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
    - 2-3 łyżki pure z ugotowanej dyni.

Kotleciki ziemniaczano-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Możemy użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Zostało mi trochę z obiadu, więc postanowiłam coś z nich zrobić. Dynię gotujemy pokrojoną w większą kostkę do miękkości. Ziemniaki i dynię ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy mąki (nie za dużo, bo będą za bardzo mączne). Obtaczamy w mące, smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy z dyniowym dipem.
    Dip:
    Część ugotowanej dyni użyłam do dipu, ok 2 łyżki pure. Dodałam majonez, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy