Kotlet de volaille

0 (0 ocen)

Propozycja na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    4 słupki masła
    Pęczek koperku lub pietruszki
    4 małe lub 2 duże ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    Bułka tarta
    2 jaja
    olej rzepakowy do smażenia

Kotlet de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na pół tworząc tzw. "motylki". Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie plastry.
    Solimy i pieprzymy z obu stron.
  • 2. Koperek drobno siekamy. Przygotowujemy 4 słupki masła. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
  • 3. Na filecie układamy czosnek, masło i koperek. Zawijamy szczelnie.
    Obtaczamy w jajku i bułce raz lub podwójnie. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Smażenie zajmuje ok.10 min - w zależności od wielkości fileta. Usmażone odsączamy na papierze i podajemy na talerz.
  • 4. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy