Kotlety a'la gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i mniej pracochłonna wersja tradycyjnych gołąbków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
    - główka małej młodej kapusty
    - 300 gram ugotowanego wg przepisu ryżu
    - 2 kajzerki namoczone w mleku
    - 2 jajka
    - sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek granulowany do smaku
    - bułka tarta
    - olej do smażenia

Kotlety a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy do miękkości, studzimy.
    Do miski przekładamy mięso, namoczone w mleku bułki, ugotowany ryż, jajka, ostudzoną kapustę i wszystkie przyprawy w ilości wg uznania.
    Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy nieduże, płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej,smażymy z obu stron. Wstawiamy do piekarnika na 180 st. na około 20 minut.

    Podajemy z sosem pomidorowym- u mnie ze świeżych pomidorów, do tego młode ziemniaczki, koperek i buraczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy