Kotlety / Burgery ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolorowy, wegetariański pomysł na obiad.Można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem oraz sałatką.Kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych ziemniaków, więc do mięsa również świetnie się nadają.Przepis na 12 sztuk.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    1 mała cebula
    2 duże marynowane kawałki papryki/1 surowa
    1 żółtko
    130 g tartego żółtego sera
    2-3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)
    natka pietruszki, szczypiorek
    sól, pieprz
    słodka i ostra zmielona papryka
    kurkuma
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia

Kotlety / burgery ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować jak zwykle. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
    Cebulę, paprykę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki po wystygnięciu ubić tłuczkiem. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę, starty żółty ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny, pietruszkę, szczypiorek. Doprawić do smaku przyprawami, na koniec dodać żółtko i całość dokładnie wymieszać.
    Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy