Kotlety chlebowe z porem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Śniadanie , obiad , czy też kolacja. Takie właśnie wyszły te kotleciki , syte i pyszne , w środku miękkie z wierzchu chrupiące. W smaku w ogóle nie czuć że je się chleb :)

  • 15 min

Składniki:

  • Na 2 kotlety:
    4 kromki chleba ( pasujące do siebie)
    1/2 białej części małego pora
    2 plastry sera żółtego
    2 plastry szynki ( u mnie polędwica sopocka)
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
    1/2 szklanki bułki tartej
    masło śmietankowe
    sól , pieprz

    ketchup
    majonez
    olej do smażenia

Kotlety chlebowe z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotleciki chlebowe w trakcie smażenia 1. Por myjemy, kroimy w cienkie plasterki a następnie w kosteczkę.
    Każdą kromkę chleba smarujemy masłem , układamy plaster szynki , grubą warstwę pokrojonego pora -oprószamy solą i pieprzem , przykrywamy plastrem sera oraz kromką chleba. Odcinamy wystające poza chleb składniki. Panierujemy najpierw w rozbełtanych jajkach z mlekiem , solą i pieprzem a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami- obtaczamy dokładnie z każdej strony łącznie z bokami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.Przysmażamy delikatnie boki.
  • 2. Podajemy polane ketchupem i majonezem.

Porady

Kotlety możemy podać także z ulubioną sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy