Kotlety drobiowe z czerwoną soczewicą i miętą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Czerwona soczewica jest bardzo wygodna w przygotowaniu bo szybko się gotuje. Jest zdrowa i pyszna,Musimy tylko koniecznie pamiętać żeby solić dopiero pod koniec gotowania, gdy soczewica jest miękka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś kurczaka: 1 sztuka
    - czerwona soczewica: 100 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - listki mięty: 6 sztuk
    - otręby: 2 łyżki
    - starty, świeży imbir: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 sztuka

Kotlety drobiowe z czerwoną soczewicą i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok.250ml) przez około 10 minut do wyparowania wody. Solimy pod koniec gotowania, gdy soczewica jest już miękka. Pierś kurczaka mielimy, dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę, otręby i starty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stC przez ok. 10-15 min. (możemy też podsmażyć na patelni)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy