Lubię jagnięcinę w każdej postaci i z każdymi dodatkami, ale uważam, że najlepsza w wypadku jagnięciny jest prostota. I w związku z tym dziś jagnięcina w pieprzu i kolendrze
Kotlety jagnięce w pieprzu i kolendrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna pieprzu i kolendry prażymy przez minutę na suchej patelni, przekładamy je do młynka lub moździerza i ucieramy. Tak przygotowaną mieszanką oprószamy umyte i osuszone kotlety jagnięce i odstawiamy na minimum 30 minut aby lekko się zamarynowały. Kotlety smażymy od 3-6 minut z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia ). Usmażone kotlety oprószamy solą i odstawiamy na 5 minut aby soki równomiernie się w mięsie rozłożyły. Serwujemy gorące z kuskusem lub kaszą jaglaną, salsą lub surówką.
Komentarze