Kotlety jagnięce w pieprzu i kolendrze

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię jagnięcinę w każdej postaci i z każdymi dodatkami, ale uważam, że najlepsza w wypadku jagnięciny jest prostota. I w związku z tym dziś jagnięcina w pieprzu i kolendrze

  • 30 min

Składniki:

  • 8 kotletów jagnięcych
    1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    Sól,

Kotlety jagnięce w pieprzu i kolendrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna pieprzu i kolendry prażymy przez minutę na suchej patelni, przekładamy je do młynka lub moździerza i ucieramy. Tak przygotowaną mieszanką oprószamy umyte i osuszone kotlety jagnięce i odstawiamy na minimum 30 minut aby lekko się zamarynowały. Kotlety smażymy od 3-6 minut z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia ). Usmażone kotlety oprószamy solą i odstawiamy na 5 minut aby soki równomiernie się w mięsie rozłożyły. Serwujemy gorące z kuskusem lub kaszą jaglaną, salsą lub surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy