Kotlety jajeczne z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo sycące kotleciki – głównym składnikiem są jajka i odrobina surowego boczku. Smakują super z dodatkiem lekko kwaskowej surówki.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
    1 duże surowe jajko
    Około 6 dag surowego, chudego boczku
    1 łyżeczka mąki + do panierowania
    1 łyżka suszonej pietruszki
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz do smaku

Kotlety jajeczne z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: boczek pokroić w drobną kostkę. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski przełożyć starte jajka, kostki boczku, pokruszoną pietruszkę, łyżeczkę mąki, jajko, sól, pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie składniki, uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące. Tłuszcz rozgrzać, usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.

Porady

1. do kotlecików można dodać posiekaną , świeżą pietruszkę zamiast suszonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy