Bardzo sycące kotleciki – głównym składnikiem są jajka i odrobina surowego boczku. Smakują super z dodatkiem lekko kwaskowej surówki.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 duże surowe jajko
Około 6 dag surowego, chudego boczku
1 łyżeczka mąki + do panierowania
1 łyżka suszonej pietruszki
Olej do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Kotlety jajeczne z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: boczek pokroić w drobną kostkę. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski przełożyć starte jajka, kostki boczku, pokruszoną pietruszkę, łyżeczkę mąki, jajko, sól, pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie składniki, uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące. Tłuszcz rozgrzać, usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.
Porady
1. do kotlecików można dodać posiekaną , świeżą pietruszkę zamiast suszonej.
Komentarze