Kotlety jajeczne z musztardą

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 12 jajek
    1/2 pęczka koperku
    2 kajzerki
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    2 - 3 łyżki buki tartej
    sól
    pieprz

    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Kotlety jajeczne z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj na twardo 10 jajek. Ostudź i obierz ze skorupek. Posiekaj na małe kawałki, a następnie wymieszaj z surowymi jajkami.
  • 2. Kajzerki namocz w letniej wodzie, odciśnij. Rozetrzyj na jednolitą masę tłuczkiem, dodaj do jajek razem z łyżką ostrej musztardy, drobno posiekanym koperkiem, 2 - 3 łyżkami bułki tartej, szczyptą soli i pieprzu. Jeśli masa będzie za mało ścisła, dodaj jeszcze kilka łyżek buki tartej.
  • 3. Uformuj z masy kotleciki, obtocz bułce tartej i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.

Porady

Tak przygotowane kotleciki podaje z ziemniakami i sosem chrzanowym oraz ulubioną sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy