Kotlety mielone z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno siekamy,płuczemy,wrzucamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie,gotujemy do miękkości na średnim ogniu.W między czasie boczek kroimy w drobną kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię ,smażymy na skwarki,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę dalej smażymy aż cebula się zrumieni.Kapustę odcedzamy,wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.Boczek,kapustę,mięso mielone dokładnie wyrabiamy,dodajemy zieloną pietruszkę,doprawiamy do smaku.Mięso dzielimy na porcje,formując okrągłe kotlety robiąc palcami dziurkę w środku.Kotlety kładziemy na blachę,wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180`C na ok.10 minut.Po czasie wyjmujemy blachę.Do dziurek w pulpetach wbijamy jajko.Wkładamy ponownie do pieca zmniejszamy temperaturę do 140`C. pozostawiamy pulpety kolejne 10 minut.W między czasie pomidory obieramy ze skóry,kroimy w dużą kostkę.Czosnek przeciskamy przez praskę.W rondelku rozgrzewamy masło wrzucamy pomidory i czosnek,doprawiamy do smaku,smażymy 10minut na małym ogniu miksujemy blenderem.Kotleciki dzielimy na talerzach polewamy sosem,podajemy z tłuczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.
Komentarze