KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ I SEREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś jaglanka jako dodatek do zwykłych kotletów mielonych i jednocześnie zamiennik jajka i bułki.Dzięki niej kotlety są bardziej delikatne i bardziej wartościowe pod względem odżywczym ,no a sama kasza jest niewyczuwalna;)Kasza jaglana nie zawiera glutenu ;polecana w diecie bezglutenowej.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok 6 porcji:

    0,5 kg mięsa mielonego
    1/3 szklanki kaszy jaglanej
    1 szalotka
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    szczypta ziół np prowansalskich
    sól
    pieprz biały
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    bułka tarta do panierowania
    10 dag sera żółtego

Kotlety mielone z kaszą jaglaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-198j2hf 1. Kaszę opłukać pod bieżącą zimną wodą ,następnie przelać wrzątkiem.Do garnka wlać 1 szklankę wody;zagotować ,dodać kaszę i gotować ,aż wchłonie całą wodę.Szalotkę drobno posiekać,razem z pietruszką dodać do mięsa .Wymieszać.Następnie dodać kaszę,musztardę,zioła i przyprawić do smaku.Porcję mięsa uformować w owal wielkości dłoni ,na środek nałożyć ser starty na tarce lub pokrojony w słupki.Zawinąć w kotleta,lekko spłaszczyć.Obtaczać w bułce tartej ;smażyć na rumiano z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy