Kotlety mielone z kiszonym ogórkiem

0 (0 ocen)

Mielone wzbogacone o smak kiszonego ogórka.

Składniki:

  • Kotlety mielone:
    mięso (ja używam z rosołu: udko z kurczaka, skrzydełko z kurczaka, kawałek wołowego)
    1 cebula
    bułka
    1 jajko
    tłuszcz do smażenia
    2-3 większe pieczarki
    przyprawy: sól, pieprz, magii, zioła prowansalskie, ostra papryka

    sos musztardowy:
    ok 5 łyżek masła
    ok 3 czubate łyżki mąki pszennej
    ok 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    woda (ok 1/2 szklanki)

    przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, wegeta, zioła prowansalskie

Kotlety mielone z kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie mielonych 1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić wraz z cebulą, pod koniec zmielić również bułkę namoczoną w wodzie, dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać. Ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę, dodać do masy, wymieszać.
  • 2. Sos musztardowy: tłuszcz rozpuścić, do dobrze nagrzanego wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką drewniana by nie dopuścić do powstania grudek. Zarumienić, wlać wodę, ciągle mieszając. Dodać musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, wegetę, zioła prowansalskie, wymieszać.
  • 3. Powstałym sosem polać kotlety mielone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy