Kotlety mielone z papryką i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny domowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego- łopatki wieprzowej
    1 kajzerka
    Mleko do namoczenia kajzerki
    1 cebula
    2-3 łyżki oleju
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1 jajko
    1 łyżka siekanego koperku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka soli

    Bułka tarta do obtoczenia
    Tłuszcz do smażenia: smalec lub masło klarowane

Kotlety mielone z papryką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso zmielić w maszynce wraz z odciśniętą z mleka kajzerka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojone na drobną kostkę papryki i lekko poddusić.
  • 2. Mięso wymieszać z resztą składników, dobrze wyrobić, jeśli jest za twarde można dostać wody aby było luźniejsze. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy