Kotlety mielone z pestkami dyni

0 (0 ocen)

Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym często mam ochotę na mielone, przygotowałam je z dodatkiem pestek dyni i bułki tartej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo smaczne i soczyste, mój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne.

Składniki:

  • 0,5 kilogram mięsa z szynki
    3 łyżki pestek dyni
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej razowej
    1 łyżka musztardy Dijon
    Sól, pieprz
    Bułka tarta razowa do panierowania
    Olej do smażenia

Kotlety mielone z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy