Kotlety mielone z pieczarkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciekawy sposób na zmianę smaku tradycyjnych mielonych.

  • 45 min

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
    60 dag pieczarek
    100 g pomidorów suszonych
    1 średnia cebula
    1 jajko
    łyżka bułki tartej
    natka pietruszki
    bazylia
    sól
    pieprz

Kotlety mielone z pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw proponuję przygotować wszystkie składniki, czyli:
    zetrzeć pieczarki na tarce o grubych oczkach, lekko osolić i
    podsmażyć na niewielkiej ilości masła (tylko do zredukowania
    objętości), następnie osączyć na sitku. Pomidory suszone obgotować
    zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić w kostkę (nie za drobną, bo sczernieje przy smażeniu).
    Skroić całą natkę pietruszki.
    Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy jajko i bułkę tartą, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy wszystkie w/w składniki
    plus odrobinę bazylii i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotlety,
    obtaczamy w tartej bułce, smażymy na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy