Drobiowe kotlety mielone z odrobiną owocowego nadzienia.
30 min
Składniki:
2 duże nogi z kurczaka
jajko
marmolada z żurawiny
4 kromki chleba orkiszowego bez skórki
zioła prowansalskie
jajko
cebula różowa
sos sojowy
sól ,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety mielone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oddzielamy od kości ,usuwając również skórę. Mięso wraz z chlebem orkiszowym i cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,ziołami oraz sosem sojowym. Całość mieszamy z jajkiem ( w razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą) na jednolitą masę. Dzielimy wszystko na osiem porcji ,formujemy kotlety (spłaszczamy). Na środek czterech porcji kładziemy łyżeczkę żurawinowej marmolady ,przykrywamy pozostałymi czterema uformowanymi kotletami ,zlepiamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.
Komentarze