Kotlety schabowe w słonecznikowej panierce

0 (0 ocen)

  • 35 min

Gdy znudzą się nam tradycyjne schabowe polecam mój sposób na urozmaicenie tego dania.

  • 35 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (po 100 gram)
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 szklanki łuskanego słonecznika
    marynata: sól, pieprz, sok z jednej cytryny, 4 łyżki oleju, czosnek granulowany
    olej do smażenia

Kotlety schabowe w słonecznikowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso opłukać, osuszyć, rozbić na kotlety i zamarynować w mieszance oleju, pieprzu, soli, soku z cytryny i granulowanego czosnku (czas marynowania 1-2 godziny).
    Zamarynowane kotlety panierować w jaku i bułce tartej wymieszanej ze słonecznikiem. Smażyć na rumiano na oleju. Po usmażeniu kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Kotlety dobrze smakują z ziemniakami lub frytkami oraz surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy