Kotlety schabowe zapiekane z winem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealne na niedzielny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
    sól
    pieprz
    maka do panierowania
    olej
    Sos:
    duża cebula
    duży ząbek czosnku
    pol szklanki pokrojonej drobno szynki wędzonej
    szklanka białego wina wytrawnego
    sól, pieprz do smaku
    papryka słodka i ostra mielona

Kotlety schabowe zapiekane z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbijamy na grubość 2cm.Oprószamy mąka , sola i pieprzem, smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • 2. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy drobno posiekaną cebule, czosnek, i szynkę, smażymy kilka minut mieszając.Składniki podlewamy winem i dusimy pod przykryciem 5 min. Gorącym sosem zalewamy kotlety i wstawiamy na 20-25 min do piekarnika w temp 180C. Gdy będą gotowe obficie możną posypać zielenina. Podajemy z ziemniakami i surówka.

Porady

Do tych kotletów podaje surówkę z kapusty pekińskiej: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 1 jabłko 1 por 3 łyżki oleju 3 łyki majonezu sól pieprz Kapustę drobno siekamy, marchewkę obrać zetrzeć na tarce, tak samo postępujemy z jabłkiem. Por kroimy w drobne piórka. Olej mieszamy z majonezem i przyprawami. łączymy wszystkie składniki , doprawimy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy