Kotlety siekane z pak choi i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Znane i bardzo lubiane kotleciki siekane tym razem w wersji z kapustą pak choi i pieczarkami.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 150 gramów fileta z kurczaka
    1 małe pak choi ok. 120 gramów użyłam liście i twardą część kapusty
    2 średnie pieczarki ok.50 gramów
    pół malej cebuli czerwonej
    1 łyżka majonezu
    1 jajko
    4 łyżki tak z górką mąki kukurydzianej może być też pszenna
    sól
    pieprz
    wegeta
    Tłuszcz do smażenia ja użyłam masła klarowanego z dodatkiem odrobiny oleju.

Kotlety siekane z pak choi i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka kroimy w drobniutką kostkę, przekładamy do miski przyprawiamy i dodajemy majonez dokładnie mieszamy.
    Kapustę pak choi i pieczarki opłukać, pokroić również w drobną kosteczkę wraz cebulą.
  • 2. Warzywa dodajemy do pokrojonego wcześniej fileta z kurczaka.
    Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut.
  • 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładamy masę na kotlety, formujemy podłużny placek i smażymy na złoty kolor z każdej strony
    ( postępujemy tak jak np. przy plackach ziemniaczanych)
    Usmażone kotlety odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy