Kotlety w cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Od czasu do czasu lubię zjeść kotlety w nieco innej postaci niż tradycyjne schabowe. Te są o tej porze szczególnie cenne, gdyż są z czosnkiem.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kotlety schabowe: 6 sztuk
    - musztarda: 2 łyżki
    - bazylia: 0.5 pęczka
    - czosnek (ząbek): 6 ząbków
    - oregano, majeranek: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta

    - CIASTO:: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Kotlety w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Bazylię posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Mięso z jednej strony cienko posmarować musztardą. Na to rzadko ułożyć czosnek, posypać bazylią, majerankiem i oregano. Kotlety złożyć na pół, brzegi lekko przyklepać tłuczkiem, by się złączyły.
  • 2. Jajka zmiksować z mąką, dolewać mleko, aż zgęstnieje jak śmietana. Przyprawić.
  • 3. Kotlety maczać w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy