Kotlety warzywne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bo kto powiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na ni

  • 2 godz.

Składniki:


  • 6 marchewek
    2 cebule
    6 ząbków czosnku
    2 cukinie
    2 jajka
    3 papryki (zielona, żółtka, czerwona)
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    5-6 łyżek bułki tarta
    mąka
    olej kokosowy do smażenia

Kotlety warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie jarzyny przełożyć go garnka i gotować do czasu, aż będą one miękkie. Następnie przełożyć je na sitko i porządnie odcisnąć wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać jajka, bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawać gorące.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy