Kotlety z jajek w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety:
Cebulę obrać, pociąć w kostkę i podsmażyć na maśle. Szczypiorek umyć i posiekać. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do pokrojonych jajek dodać surowe jajko, podsmażoną cebulkę, 1 łyżkę bułki tartej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz. Składniki wymieszać( jeśli masa będzie za rzadka dodać więcej bułki tartej). Z masy jajecznej uformować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron.
2.Sos pomidorowy:
W garnku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy. Do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Kotlety podawać polane sosem pomidorowym.
Komentarze