Kotlety z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
    2 cebule
    3 łyżki kaszy manny
    3 łyżki bułki tartej
    2 małe jajka
    100g żółtego sera
    natka pietruszki
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    łyżeczka suszonych pomidorów
    szczypta kuminu
    majeranek
    curry
    olej do smażenia
    bułka tarta + sezam do obtoczenia

Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem.
    Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, ostudzić.
    Ser zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek posiekać.
    Do kalafiora dodać cebulę, jajka, ser, mannę i bułkę, wymieszać, doprawić do smaku.
    Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce wymieszanej z sezamem, smażyć na rumiano z obu stron na oleju.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy