KOTLETY Z KALAFIORA

0 (0 ocen)

Mojej rodzince bardzo zasmakowały te kotleciki. Są nieskomplikowane, pyszne, gorąco polecam.

Składniki:

  • - mały kalafior
    - cebula
    - 1 jajko
    - sól, pieprz
    - łyżeczka siekanego koperku
    - łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    - 6 łyżek bułki tartej

Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyścić, podzielić na części, ugotować nie całkiem do miękkości, niech będzie troszkę twardawy. Ugotowany odcedzić, ostudzić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na złoto,osączyć i ostudzić. Następnie połączyć z kalafiorem, dodać jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać, dodać bułkę tartą i formować owalne kotleciki. Obtoczyć je jeszcze w bułce tartej i podsmażyć na patelni z obydwu stron, na jasnozłoty kolor. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, przełożyć kotleciki do żaroodpornego naczynia. Zapiekać około 10-15 minut. Podawać z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami z wiórkami masła i surówką z marchewki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy