Kotlety z kaszy i jajek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Dziś propozycja bez mięsa, czyli kotlety z kaszy i jajek. Wypróbowałam kaszetki z burakiem i borowikami i wyszło smacznie. Dla osób niejedzących mięsa idealne, ale dla mięsożerców też są fajną zmianą. Możecie podać je na ciepło z surówką i na przykład sosem pieczarkowym albo zjeść same. Dobrze też smakowały na zimno. Już myślę nad innym zastosowaniem kaszetek w nowej potrawie.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kaszetka z burakiem
    1 kaszetka z borowikami
    6 jajek (ugotowanych na twardo)
    1/3 pęczka natki pietruszki
    1/3 pęczka koperku
    2/3 szk posiekanego szczypiorku
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    papryka słodka do smaku
    olej do smażenia

Kotlety z kaszy i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszetki ugotować i odcedzić, wystudzić i wsypać do miski.
    Jajka pokroić na kratce do sałatek lub nożem w kostkę, dodać do kaszy.
    Następnie w misce umieścić pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
    Porcje masy ( u mnie po 100 g ) formować w kotlety i smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Kotlety podawać z surówką i na przykład sosem pieczarkowym. Dobrze również smakują na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy