KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

0 (0 ocen)

Nowe oblicze kaszy jaglanej.To świetna alternatywa mięsnego obiadu.Idealne na obiad lub kolację dla miłośników zdrowych potraw z dobrych składników.Kotlety są bardzo uniwersalne nieskomplikowane w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i odżywcze, mięciutkie, delikatne.

Składniki:

  • *1,5 szkl. kaszy jaglanej

    *2 łyżki mleka

    * 1 marchewka

    *½ papryki czerwonej

    *1 łyżeczka soli

    *szczypta pieprzu

    * 1 łyżeczka maki kukurydzianej

    * jajko

    *łyżka otrąb

    * natka pietruszki

    *koperek

    *cebula

    * ząbek czosnku

    *olej rzepakowy

Kotlety z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę upraż (W rozgrzanym, suchym garnku uprażyć kaszę jaglaną często mieszając. Kiedy zacznie ładnie pachnąć zalać wrzątkiem (1 część kaszy i 3 części wody+ 2 łyżki mleka) i gotować na małym ogniu ok 20 minut.)

    Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę w drobna kostkę -dodać do kaszy wraz z sola , pieprzem, jajkiem, mąka , otrębami i posiekanymi ziołami. Wymieszać dokładnie.

    Uformować lekko spłaszczone kotleciki i smażyć na patelni na oleju aż się zarumienią.

Porady

Można je podać z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy