Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej. Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku)
sól ziołowa/prowansalska
pieprz
Panierka:
2 jajka
płatki drożdżowe
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte oraz osuszone piersi należy przeciąć na mniejsze kawałki.
Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć przyprawami oraz kolejno obtoczyć w roztrzepanych jajkach, płatkach drożdżowych i ponownie w jajkach oraz w płatkach.
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Komentarze