Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych obtoczonych w bułce tartej. Są naprawdę bardzo smaczne i soczyste, a dzięki płatkom nabrały delikatnie serowego posmaku.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g)
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku)
    sól ziołowa/prowansalska
    pieprz
    Panierka:
    2 jajka
    płatki drożdżowe
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach drożdżowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte oraz osuszone piersi należy przeciąć na mniejsze kawałki.
    Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć przyprawami oraz kolejno obtoczyć w roztrzepanych jajkach, płatkach drożdżowych i ponownie w jajkach oraz w płatkach.
    Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
    (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)

Komentarze

Podobne przepisy