Kotlety z piersi z miętą i ziołami

0 (0 ocen)

  • 5 min

Pyszne kotleciki - aromatyczne, zdrowe, bez panierki.

  • 5 min

Składniki:

  • piersi kurczaka podwójne 1 sztuka
    suszone pomidory 1 łyżka
    suszona bazylia 1 łyżka
    suszony czosnek 1 łyżka
    czosnek 1 ząbek
    oliwa 3 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    listki mięty swiezej kilka sztuk

Kotlety z piersi z miętą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piers rozbijamy lekko tłuczkiem lub walkiem do miesa. Mozemy ja rowniez podzielic na mniejsze porcje. Przeciskamy czosnek przez praske lub siekamy. Przygotowujemy marynate: mieszamy suszone pomidory z suszona bazylia oraz suszonym czosnkiem, dodajemy przecisniety czosnek oraz oliwe i sól - wszystko dokladnie ucieramy. Ukladamy piersi w misce, smarując je z dwoch stron marytanta. Zamykamy miske i odkladmy do lodówki na 3 godziny.
  • 2. Rozgrzewamy patelnie grillowa (bez tłuszczu, bo oliwa jest w marynacie) i smazymy piersi z dwoch stron.
  • 3. Przed jedzeniem posypujemy mięsko pokrojona miętą, ktora nadaje kotlecikom aromatu i orientalnego smaku. Podajemy np. z ziemniaczkami i surówka - jak kto woli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy