Kotlety z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne i niesamowicie sycące z tak niedocenianej jeszcze w Polsce soczewicy.Posmakują nawet mięsożercom - gwarantuję!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    * soczewica - ok. 250 g
    * jajko - 1 szt
    * bulion - 2 szklanki
    * czosnek - 3 ząbki
    * majeranek - 1 łyżeczka
    * tarta bułka - 3 łyżki
    * sól - 1 łyżeczka
    * pieprz - 1 szczypta
    * olej do smażenia

Kotlety z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Soczewicę dokładnie myjemy.

    Namaczamy ok. 10 minut.

    Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju.

    Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy.

    Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.

    Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku.

    Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.
    Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
    Zajadamy!
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy