Kotlety z żółtego sera to propozycja dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii. Zadowolą fanów pizzy i zapiekanek. Są mocno sycące, dlatego wystarczy je podać tylko z sałatą.
40 min
Składniki:
250 g żółtego sera w kawałku
1 jajo
1 główka sałaty
1 mniejszy ogórek szklarniowy
2 pomidory
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
bułka tarta
olej
sól
pieprz
Kotlety z żółtego sera na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, oczyścić ze zbędnych części. Sałatę poszarpać lub dość drobno pokroić i wsypać do miski. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, pokroić w cienkie plasterki i dodać do sałaty. Rzodkiewki drobno pokroić lub zetrzeć tarce o grubych okach, pomidory pokroić w ósemki, a szczypior posiekać. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oleju i jeszcze raz wymieszać.
2.Ser pokroić na dość grube plastry. Jajko rozbełtać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na talerz wsypać bułkę tartą. Ser panierować w jajku, bułce tartej i układać na rozgrzanym na patelni oleju. Kotlety smażyć przez ok 20 sekund po czym obrócić na drugą stronę. "Uciekający" z kotletów ser oznacza, że czas zakończyć smażenie ;)
3.Na talerze nakładać sałatę i gorące kotlety.
Polecam !
Komentarze