kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

( na około 8-10 szt)

Składniki:

  • Na kotlety ziemniaczane:
    • 2,5 kg ziemniaków
    • 5 dkg cebuli
    • 5 dkg masła
    • 2 jaja
    • Pietruszka zielona świeża lub mrożona
    • 6 dkg bułki tartej
    • Sól i pieprz do smaku
    • Olej do smażenia
    Na sos pieczarkowy:
    • 0,5 kg pieczarek
    • Pół kostki masła
    • Śmietana 12%
    • mąka
    • Sól i pieprz do smaku

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety ziemniaczane:
    Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy do miękkości. Ciepłe rozcieramy tłuczkiem dokładnie by nie było grudek. Cebulę obieramy i podsmażamy na maśle i wraz z pietruszką, całymi jajkami dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy w wałek i odkrawamy nożem kotlety.
    Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
    Sos pieczarkowy:
    Pieczarki obieramy, kroimy w talarki na dusimy na maśle do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Z mąki i śmietany robimy zagęszczenie sosu.
    Gotowy sosem polewamy kotlety. Podajemy z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy