Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy do miękkości. Ciepłe rozcieramy tłuczkiem dokładnie by nie było grudek. Cebulę obieramy i podsmażamy na maśle i wraz z pietruszką, całymi jajkami dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy w wałek i odkrawamy nożem kotlety.
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy, kroimy w talarki na dusimy na maśle do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki i śmietany robimy zagęszczenie sosu.
Gotowy sosem polewamy kotlety. Podajemy z surówką.
Komentarze