Krabowe kotleciki z sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kotleciki, które zachęcą nie tylko delikatnym smakiem, pysznym sosem ale również apetycznym wyglądem. Wyśmienite pod każdym względem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - paluszki krabowe: 400 gramów
    - paluszki krabowe do dekoracji: 6 sztuk
    - ziemniaki: 200 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - Szczypiorek posiekany: 4 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżki
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    SOS CHRZANOWY:
    - jogurt naturalny: 3 łyżki
    - majonez: 1 łyżka
    - chrzan ze słoiczka: 1 łyżka
    - koperek: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty

Krabowe kotleciki z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki krabowe 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, rozdrabniamy na puree. Paluszki krabowe wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę. Przekładamy je do miski, łączymy z ziemniakami, pokrojoną w drobną kostkę papryką, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Dodajemy żółtko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety ( z podanych przeze mnie ilości składników wychodzi 6 sztuk). Obtaczamy w bułce tartej i na patelni na małym ogniu z odrobiną oleju smażymy z dwóch stron do zarumieniania. Gdy są już gotowe układamy na każdego kotlecika po paluszku krabowym i polewamy sosem z jogurtu, majonezu chrzanu, koperku, soli i soku z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy