KRAKERSY Z KMINKIEM

0 (0 ocen)

Idealnie sprawdzają się podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    1 całe jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki mielonego kminku

    Dodatkowo: (dekoracja krakesrów)
    cały kminek
    1 jajko - roztrzepać

Krakersy z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól oraz mielony kminek - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.Wychodzi około 50-60 sztuk.

    Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (170 ocen)

Paluszki z kminkiem