KRAKERSY Z SEZAMEM

0 (0 ocen)

Idealna przekąska podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    1 całe jajko
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżeczki sezamu

    Dodatkowo: (dekoracja krakesrów)
    sezam
    1 jajko - roztrzepać

Krakersy z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól oraz sezam - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Wychodzi około 50-60 sztuk.

    Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy